maj 14, 2021

Webbappar vs traditionella program

Av admin

Windows 8 lanseras ett helt nytt gränssnitt vid namn Metro, där webbstandarder som HTML5, Javascript och CSS spelar en avgörande roll. Microsoft är hårt drivande i att få utvecklare till att omfamna webbtekniker istället för att skriva programmen traditionellt, där de är knutna till den processorarkitektur som används i PC-datorer. Webbappar har många fördelar och på längre sikt kommer de flesta av våra appar vara byggda för att köras i webbläsare.

Kortfattat är skillnaderna mellan traditionell mjukvara och webbappar, att de förstnämnda är utvecklade för specifika processorarkitekturer. PC-datorer och Windows använder historiskt sett x86-arkitekturen, som vanligtvis representeras av processorer från Intel och AMD.

Webbappar byggs däremot med webbstandarder och är således plattformsoberoende. De kan köras på vilken enhet som helst, så länge du har en webbläsare med stöd för standarderna. De senaste versionerna av de kända webbläsarna har stöd för tekniken.

Historiskt sett har Internet Explorer haft stora problem med att följa standarder, vilket är en uppfattning som lever kvar och än idag starkt påverkar Microsoft ställning med Internet Explorer. Deras senaste version IE9 är faktiskt en riktigt bra läsare som är snabb och som följer standarderna på ett väldigt bra sätt.

Det här är väsentligt att berätta eftersom Metro baseras på just Internet Explorer (version 10 för att vara exakt), även om det ska vara möjligt att byta till en annan webbläsare för den som vill. Vi har tidigare publicerat en krönika om fördomarna mot Internet Explorer.

Problem med gamla webbläsare

Ett problem med webbappar är att så många användare kör med gamla webbläsare. Firefox och Chrome ser idag till att uppgradera sina program per automatik, för att användarna ska ha de senaste funktionerna. Internet Explorer kan dock inte använda den här typen av metoder, eftersom Microsoft då riskerar att bli åtalad för konkurrensbrott. Det är ett av skälen till varför det fortfarande är vanligt med såväl IE7, IE8 och till och med katastrofprogrammet IE6.

Vi som är lite mer vana användare behöver hjälpa och övertyga våra mindre insatta bekanta för att få dem att uppgradera till den senaste versionen av sin webbläsare. Det är inte bara en fråga om att ha stöd för aktuella webbstandarder, utan även en fråga om säkerhet. Webbläsaren är en vanlig språngbräda in i datorn för farlig kod och hackare. Att uppdatera för att täppa till säkerhetshål är således viktigt. Än viktigare är att uppdatera tredjepartstillägg som Adobe Reader, Adobe Flash, QuickTime och Java.

Jämfört med traditionella program

Visst finns det nackdelar med webbapplikationer jämfört med traditionella program. De tekniska möjligheterna är begränsade i webbstandarder, även om det här blir allt bättre allt snabbare. Det finns en hel del saker som helt enkelt inte gör att göra i en webbapp; dels för att det rent praktiskt är omöjligt, och dels för att det skulle gå alldeles för långsamt. Då är traditionella program lösningen.

Vanliga applikationer skrivs som sagt för en specifik processorarkitektur och ett operativsystem. Det gör att man inte har några begränsningar, utan kan göra i stort sett vad som helst. Och dessutom går det snabbt att göra det. Programkod exekveras direkt, till skillnad mot webbappar som kräver en mellanhand i form av webbservrar och webbläsare.

Tyngre applikationer som Photoshop, videoredigering eller avancerade spel, är idag inte möjliga att bygga i webbstandarder. De måste skrivas som traditionella program för att det ska vara möjligt.

Nackdelen med traditionella program är att de som sagt bara fungerar på specifika plattformar. Utvecklare som vill kunna nå användare på olika plattformar behöver då bygga om sin applikation till att fungera även på andra datorer. Det här har inte varit några större problem förr i tiden, när det i stort sett bara fanns Windows och Mac OS X (även om Mac på den tiden hade en väldigt liten marknadsandel).

Många plattformar idag

Idag är det annorlunda – OS X har växt till sig ordentligt, så allt fler utvecklare vill nå även dessa användare, men sedan finns det alla mobila arkitekturer och operativsystem som formligen exploderat, såsom iOS, Android, Symbian och Windows Phone. Vidare är även Linux och Unix viktiga plattformar för en del typer av applikationer.

Bild: Webbapp för filmtjänsten Headweb.com.

En utvecklare som vill nå användare på alla plattformar behöver då programmera applikationer för varje respektive system. Det är kostsamt och tidskrävande, och det är ett omfattande arbete att hålla dessa program uppdaterade, och att få användare att ladda ner de nya versionerna.

Webbapplikationer körs däremot på en webbserver, så det räcker att utvecklaren uppdaterar denna app för att det ska fungera överallt. Med hjälp av så kallad responsive webdesign är det lätt att få tjänsternas gränssnitt att anpassa sig efter respektive plattform, och framför allt storleken på skärmen och hur användare styr dem – mus, tangentbord eller tryckkänslig skärm.

Den ständiga diskussionen

Men huruvida utvecklare ska välja webbappar framför traditionella program och appar handlar inte bara om teknik. För även om appen rent praktiskt skulle kunna utvecklas med webbstandarder, och därmed underlätta enormt mycket för utvecklare, är det ändå inte en självklarhet.

Statistik har visat att vanliga användare fortfarande hellre väljer en vanlig app istället för en webbapp. Tyvärr. Varför det är så kan man diskutera. Ett skäl kan vara att det är lättare att ta betalt för en traditionell applikation. Det finns också en ekonomisk aspekt för utvecklaren. En vanlig applikation körs lokalt på den enhet du installerat den på, medan webbappar körs på en webbserver.

Den datorkraft webbappar behöver, hämtas från servrarna som hanteras av utvecklaren. En framgångsrik applikation kommer att kräva rätt ordentligt med datorkraft och bandbredd, något som är långt ifrån gratis. Det finns flera tjänster som är anpassade för att hantera webbapplikationer – Amazon erbjuder virtuella servrar i molnet som många utvecklare gillar. I Sverige finns bland annat City Cloud.

För kommersiella program går den här ekonomiska detaljen att lösas, men för dem som utvecklar gratisprogram, exempelvis freeware, är det här en väsentlig nackdel för webbappar.

Windows 8 viktar mot webbappar

I Windows 8 och med gränssnittet Metro kommer Microsoft som sagt att lägga tyngd på webbappar. Metro är ett väldigt annorlunda gränssnitt som ser helt olikt ut den klassiska skrivbordsmodellen. Det är en design vi tidigare har sett i Windows Phone och sedan relativt nyligen uppgraderades Xbox till Metro-gränssnittet.

Metro har skapats med tryckkänsliga skärmar i åtanke, något som fått mycket kritik från de som inte gillar förändringar. Men faktum är att Metro går fint att använda även med mus och tangentbord. Nästa gång vi köper en ny bärbar dator, blir det med Windows 8 och då tänker vi satsa på en dator med tryckkänslig skärm. Kombinationen av mus och tangentbord samt den tryckkänsliga skärmen tror vi är perfekt för Windows 8.

Anledningen till att man har utvecklat Metro, är att Windows 8 inte längre bara kommer att köras på datorer. Det nya operativsystemet ska fungera på alla typer av enheter; surfplattor, smartphones, TV, mediaspelare och så vidare. Och eftersom alla dessa olika enheter inte uteslutande kommer att köra x86 som processorarkitektur, är webbappar rätt väg att gå för att slippa att bygga olika appar för olika plattformar.

Men som vi skrev ovan är det inte alla saker som kan göras i webbstandarder. Därför kommer det naturligtvis gå att köra traditionella x86-applikationer i Windows 8 – förutom i Windows RT, som är en Windowsversion för ARM-arkitekturen, det vill säga den processor som sitter i de flesta smartphones och surfplattor. I Windows RT är det uteslutande webbappar – eller Metro-appar som de också kallas – som körs.

Program som Photoshop, Premiere, World of Warcraft, med flera, kan inte byggas som webbappar idag. De är alldeles för krävande och utnyttjar teknik som ännu inte är möjlig att genomföra med webbstandarder. För dessa finns fortfarande skrivbordsgränssnittet kvar i Windows 8. Föredrar du detta behöver du således inte bara sitta i Metro.

En stor förändring i gränssnittet

För tio år sedan hade vi tillhört dem som inte gillar stora förändringar. Men idag tycker vi att det är spännande steg som Microsoft har vågat ta. Vi har insett att vår gamla motsträvighet mot stora förändringar i Windows baserar sig på lättja och osäkerhet.

Under alla åren har vi lärt oss hantera Windows, så omfattande förändringar betyder att vi tvingats lära oss en massa nya saker. Istället för att vara klart duktigare än de flesta andra vanliga användare, knuffas vi ner på samma nivå och får börja om lärandet. Windows 8 och Metro är därför snarare lockande. Det ska bli spännande och roligt att få lära sig något nytt.

Därtill tror vi att webbappar är rätt väg att gå. Redan idag är det många av oss som i stort sett uteslutande arbetar med webbappar. Att inte längre vara bunden vid en specifik dator på samma sätt som man var förr tio år sedan, är befriande. De flesta verktyg vi använder fungerar lika bra oavsett vilken av våra enheter vi använder; våra bärbara eller stationära PC, vår MacBook Air, vår iPhone eller iPad, eller Windows Phone och Android.