maj 14, 2021

Windows XP – Systemet med allra sämst säkerhet

Av admin

Enligt Netmarketshare är Windows XP fortfarande det mest populära operativsystemet bland Internetanslutna datorer. Över 45 procent av datorerna kör XP som operativsystem. Windows 7 ligger på 32,6 procent och Vista drygt 8 procent. Detta trots att XP är ett förskräckligt osäkert system. Men hur blev det så?

Tidningen TechWorld, från IDG, har publicerat en lång artikeln under rubriken Därför blev XP sämst på säkerhet, som är klart läsvärd för alla som är tekniskt intresserade. Det råder ingen tvekan om att XP har varit, och fortfarande är, ett omtyckt operativsystem. Men samtidigt är det XP-datorer som är främst utsatta för olika typer av attacker, just på grund av att säkerheten lämnar mycket att önska.

Hur kunde det bli så här, frågar man sig i artikeln. Två experter, Niklas Andersson och Andreas Stenhall, ger i artikeln sina olika svar på frågan. Andersson börjar med att förklara historien bakom XP, om hur Microsofts utvecklare fick i uppdrag att sammanföra de två skilda systemen Windows 95/98/ME och Windows NT/2000 – så att alla dess användare kunde uppgradera till nya XP.

Istället för att skriva ny fräsch kod, började man istället bygga om och plåstra ihop gammal kod, för att se till att Windows XP blev så bakåtkompatibelt som möjligt. Resultatet känner vi till; en lång rad säkerhetshål som gång på gång har utnyttjats av cyberskurkar för att sprida trojaner och annan bråte.

Windows XP

Microsoft har flera gånger försökt skrota Windows XP, men eftersom det fortfarande är så många användare som kör operativsystemet har det inte varit lätt. Därför håller man än idag på att utveckla säkerhetsuppdateringar till XP, för att täppa till alla de hål som kontinuerligt hittas.

Men det är klart att fokus hos Microsoft idag inte ligger på att hålla XP uppdaterat, även om man gör vad man kan. Det kommer man att fortsätta med fram till 8 april 2014 – därefter begraver man XP officiellt. Om användare fortfarande inte uppgraderat, står vi inför ett jobbigt problem. Det är inte bara datorns ägare som blir utsatt om systemet blir infekterad av en trojan – är datorn uppkopplad till Internet kommer den att försöka sprida viruset.

Andreas Stenhall lyfter fram problemen med att Windows XP som standard inte hade någon brandvägg – något som kom först senare i och med ett servicepaket – samt att XP gav användare administrativa rättigheter, och att många program krävde att köras med administrativa rättigheter. Detta gjorde det väldigt lätt för farlig kod att exekveras.

Webbläsaren Internet Explorer var en motorväg för farlig kod rakt in i datorn, inte minst på grund av ActiveX och en oändlig rad säkerhetshål som gjorde det möjligt att köra kod lokalt på datorn. Microsoft har dock lärt sig mycket av detta och i Vista och Windows 7, och nyare versioner av Internet Explorer, ser det annorlunda ut.