maj 14, 2021

3 smarta gratisverktyg alla Windows-entusiaster behöver ha

Av admin

Börjar din dator bli långsam och slö, tar det lång tid att starta program? Försvinner ditt arbetsminne? Är det helt enkelt något som inte stämmer i systemet? Då finns det en hel del bra verktyg för att återta kontrollen och för att undersöka vad det egentligen är som händer i bakgrunden. I den här artikeln hittar du tre riktigt bra gratisprogram alla Windowsanvändare borde ha installerade!

När din dator går väldigt långsam, brukar du då starta upp Aktivitetshanteraren för att försöka ta reda på vad det är som strular? Då är du inte ensam – det här är förmodligen det första programmet du som Windowsanvändare vänder dig till i de här fallen. Jag gör det själv.

Men om du inte får reda på så mycket från Aktivitetshanteraren så finns det bättre alternativ. Här nedan får du tips om tre stycken nyttiga verktyg som är helt gratis att ladda ner och använda. Det är program som du rekommenderas installera för att ha till hands när något i systemet inte fungerar ordentligt.

1. Process Explorer visar allt som körs

Om du trodde att Aktivitetshanteraren visade allt som körs i bakgrunden, så trodde du fel. Visst finns det mesta här, men efter att ha kört Process Explorer inser du att det är långt från hela historien. Med hjälp av Process Explorer kan du ta reda på allt som körs på itt system. Och det går att öppna program för att se trädstrukturer över olika processer som körs av dessa program.

Process Explorer är Aktivitetshanteraren för professionella datoranvändare. Det ser väldigt komplicerat ut vid en första anblick, men det beror mest på att det är så många färgmarkeringar. När du väl börjar titta på vad som döljer sig i programmet kommer du säkert att förstå det. Programmet kräver dock att du har hyfsat bra koll över hur Windows fungerar och vad processer är för något.

2. AutoRuns visar autostartande program

Ponera att det tar flera minuter för Windows att starta på din dator. I de allra flesta fallen beror det här problemet på att det körs igång en massa autostartande program samtidigt som Windows. Om du inte kontinuerligt städar din dator – vilket de flesta av oss inte gör – växer mängden allt eftersom vi installerar nya program.

Att rensa upp bland autostartande program är ett enkelt och snabbt sätt att få datorn att starta snabbare, att frigöra mer internminne och processorkraft. Det bästa sättet att göra det här, är att använda programmet AutoRuns. Till skillnad mot den funktion som finns i Windows egna Aktivitetshanterare (fliken Autostart) eller Systemkonfiguration (på gamla Windowsdatorer) så kommer du via AutoRuns åt alla ställen som autostartar program.

3. System Explorer har det mesta

System Explorer har en hel del av funktionerna som både AutoRuns och Process Explorer har. Om du bara vill installera ett program, välj det här. Det innehåller massor av olika funktioner för att övervaka systemet och kontrollera vad som körs och vad som kräver en massa datorprestanda.

Förutom själva delen med autostartande program finns det olika mätverktyg och annat som kommer väl till hands när du försöker hitta fel i systemet. Det är ett smidigt program som jag varmt kan rekommendera.