Så hittar du rätt CAD program för din 3D skrivare

När du ska välja ett CAD-program (ritprogram) för din 3D-skrivare, tänk på dessa enkla tips:

 1. Vad vill du göra? – Fundera på vad du ska skapa med din 3D-skrivare. Enkla leksaker? Något för hemmet? Ditt val av program kan variera beroende på ditt projekt.
 2. Passar programmet med din skrivare? – Kontrollera att programmet fungerar med just din 3D-skrivare och din dator.
 3. Lätt att använda – Välj ett program som är lätt att lära sig. En del program har hjälpsamma guider eller videor som visar hur man gör.
 4. Nödvändiga funktioner – Se till att programmet har de rätta verktygen du behöver. Vissa program har extra finesser som kan vara bra om du vill göra något mer avancerat senare.
 5. Pris – Det finns både gratisprogram och de som kostar pengar. Tänk på vad du får för pengarna och om det är värt det för dig.
 6. Operativsystem – Vissa CAD-program fungerar enbart på Windows medans andra fungerar på Mac, Windows, Linux och t.om. iPad. Kolla över systemstöd innan du bestämmer dig, speciellt om du vill kunna använda olika enheter för att rita 3d modeller.
 7. Hjälp när du behöver – Kolla om det finns bra kundtjänst eller en grupp av andra användare som kan hjälpa dig om du kör fast.
 8. Filhantering – Programmet ska kunna spara och öppna olika sorters filer. Det är bra om du kan spara dina projekt säkert.
 9. Kan du växa med programmet? – Tänk på om du kan behöva fler funktioner i framtiden. Vissa program låter dig lägga till mer funktioner när du blir bättre.
 10. Prova först! – Om du kan, testa programmet innan du bestämmer dig. Många har testversioner.
 11. Se vad andra har gjort – Det kan vara hjälpsamt att se exempel på vad andra har skapat med programmet.

Kom ihåg, det bästa programmet är det som passar just dina behov och som du känner dig bekväm med att använda. Lycka till!

Här är en bra lista för att se bästa cad program för 3d skrivare.