Gratisprogram

gratisprogram

I den här listan finner du gratisprogram som har en gratisversion eller som är helt gratis. På programguiden skriver vi om mjukvara för företag och organisationer som hjälper till att optimera verksamheter.

Gratis affärssystem

Det finns open source-alternativ också till erp-system som SAP eller Microsoft Dynamics. Här är tre exempel:

#1 ADempiere

ADempiere erbjuder redovisning, materialhantering, finans, personalvård, projekthantering, produktionsresursplanering och underhåll.

#2 OFBiz

OFBiz är Apache Foundations Javabaserade multiplattform företagspaket. Inkluderar ERP, räkenskap, kundvård, supply chain management, planering av produktionsresurser.

#3 Odoo

Odoo erbjuder en full svit av applikationer, inklusive säljstöd, räkenskaper och finans, rekrytering, produktionsresursplanering. En betalversion inkluderar support, automatiska uppdateringar och en obegränsad buggfixargaranti.

Gratis dokumenthanteringssystem

dokumenthanterare
gratis dokumenthanteringssystem & open source

#1 OpenDocMan

OpenDocMan är ett gratis, webbaserat, open source document management system (DMS). Denna lättanvända och anpassningsbara programvara tillåter användare att lägga till vilken filtyp som helst i systemet. Programvaran släpptes under GPL-licensen. Den är perfekt för privatpersoner, småföretag, ideella organisationer, utbildningsinstitutioner, myndigheter och så vidare.

#2 OpenKM

OpenKM är ett av de mest effektiva och kraftfulla systemen som underlättar säker och effektiv hantering av dina dokument. Denna gratis programvara för öppen källkod för dokumenthantering gör det lättare för de flesta organisationer att när som helst lagra, hantera och hämta information och bilder av alla filtyper. OpenKMs avancerade sökfunktionalitet är en av de viktigaste höjdpunkterna.

Samla in och kontrollera din viktiga och känsliga information, samarbeta med kollegor om dokument och projekt när som helst, leta upp dokument enkelt, hantera digitalisering av dina dokument och mycket mer med OpenKM Document Management Software.

#3 SeedDMS

SeedDMS är enkelt att använda och har en intuitiv lösning för dokumenthantering med ett brett utbud av sofistikerade och funktionella funktioner. Programvaran är gratis att använda, och den öppna källkods-versionen erbjuder förbättring med varje uppdatering.

#4 Vienna Advantage

VIENNA Advantage är ett omfattande dokumenthanteringssystem på storbolagsnivå. Denna programvara har som de andra också öppen källkod för dokumenthantering och är fylld med omfattande funktioner och kan enkelt integreras med VIENNA Advantage ERP- och CRM-lösningar.

Programvaran är enkel att använda och stöder alla typer av dokument.

VIENNA Advantage passar bra för medelstora eller stora företag och regeringar. Programvaran finns i tre utgåvor – Enterprise, Professional och Community.

#5 Krystal DMS

Krystal DMS är en enkel och effektiv programvarulösning för dokumenthantering. Lösningen är perfekt för alla affärsstorlekar och även för individuella ändamål. Bearbetning och hantering av dina värdefulla dokument och känslig information kommer att bli enklare med Krystal DMS och programvara för databashantering med öppen källkod.

Programvaran görs tillgänglig i fyra olika versioner – Enterprise, Premium, Standard och Community Edition (gratis).

Gratis lagerprogram

#1 ZhenHub

ZhenHub är en molnbaserad logistik- och lagerhanteringslösning för små och medelstora företag (SMB). Dess gratisversion erbjuder lagerspårning, leveransspårning och lagerhantering.

ZhenHubs USP är dess frakthanteringsfunktionalitet som integreras med flera fraktlösningar som DHL och FedEx. Det låter dig schemalägga, hantera och spåra beställningar från dessa leverantörer.

Gratisversionen låter dig hantera ett lager och stöder upp till 50 onlinebeställningar per månad. Om du vill hantera fler beställningar per månad eller lägga till fler lager kan du uppgradera till planerna Start, Standard eller Professionell.

#2 Zoho Inventory

Zoho Inventory är en molnbaserad lager- och lagerhanteringslösning för små och medelstora företag. Med sin gratisversion kan du hantera 20 onlinebeställningar, 20 offlinebeställningar, 12 leveranser och 1 lager per månad. Med den här versionen kan du också välja och hantera fraktleverantörer för dina beställningar.

Funktion för arbetsflödeshantering är den kostnadsfria versionens USP. Det utlöser en varning så snart beståndet sjunker under den kritiska nivån och låter dig beställa beståndet igen.

Förutom gratisplanen kan användare uppgradera till tre betalda planer – Basic, Standard och Professional. Dessa planer erbjuder serienumerspårning, batchspårning, ett högre antal ordrar per månad, hantering av sammansatta artiklar och alla gratisfunktioner.

#3 Fortnox Lager

Fördelen med Fortnox lagersystem är stor om du redan använder fortnox för bokföring, lön och personalhantering. Att vara i ett och samma ekosystem gynnar ofta företaget. Lagersystemet är lite sämre än ovannämnda exempel. Men Fortnox är det enda systemet som är svenskt, det i sig kan göra det till en bra lösning för många e-handlare.

Gratis bokföringsprogram

#1 Bokio

Bokio är helt klart den mest välkända leverantören av bokföringsprogram som är helt gratis. Ingen provperiod, nästan inga begränsningar av programvaran. Tidigare var Bokio helt gratis, du kunde betala 100 kr/mån för ett snabbare supportavtal (de svarade ändå snabbare än konkurrenterna vid gratis-support). Nu har de en ny prismodell där det finns vissa begränsningar, en prisplan “Balans” kostar 100 kr/mån och då får du fler banktransaktioner, fler anställda (3st gratis), obegränsat antal offerter, osv. Deras dyraste prisplan heter “Business” och jämfört med Balans får du ännu fler banktransaktioner, anställda (10st) och prioriterad support.

#2 Dooer

Dooer är den andra välkända leverantören av bokföringsprogram i Sverige. Funktionerna är inte så olika från Bokio men designen är lite sämre med Dooer. Både Dooer och Bokio generar de flesta intäkter via konsulttjänster (att de gör bokföringen åt dig). Här är Dooer lite billigare än Bokio.

Gratis schemaläggningsprogram

#1 Timeplan

Det finns egentligen bara ett schemaläggningsprogram på den svenska marknaden som går att få gratis och det är Timeplan. I gratisversionen får du schemaläggning av personalgrupper och kostnadsställen. Får koll på veckoarbetstid och arbetstidslagen. Du kan även få kollektivavtalsinställningar för att automatiskt göra löneberäkning (och sen finns löneintegrationer för utbetalning).

Medarbetarna får också en smidig mobilapp (Play Store & App Store eller webbläsare) där de kan se sitt schema, ansöka om byten, ansöka om ledighet, se sin timbank och sin kalender.

Gratis löneprogram

#1 Dooer

Även här känner du igen Dooer från gratis bokföringsprogram – och det är för att de, likt Bokio har ett gratis lönesystem. Den stora fördelen med Dooer med löneprogrammet är att det inte finns någon begränsning till antalet medarbetare att göra lön för – och därför ingen kostnad för detta. Därför nyper de förstaplatsen.

#2 Bokio

Även här ser du Bokio, i gratisversionen kan du hantera lön för 3 personer. Om du köper deras Balans-paket får du 5 medarbetare och i deras Business-paket kan du göra lön för 10 personer. Har du fler än 10 medarbetare att göra lön för kostar varje ytterligare lönespec 20 kr.

Gratis faktureringsprogram

#1 Dooer

Det kanske börjar bli lite tråkigt att läsa om samma leverantörer hela tiden, men återigen levererar Dooer starkt med sitt faktureringsprogram. Det vi gillar mest i den häst listan är såklart att det är gratis och utan begränsningar.

#2 Bokio

Även här är det samma leverantör. Anledningen till andraplatsen är återigen på grund av begränsningar. I gratisversionen kan du endast göra 5 offerter/mån – sen kostar varje offert 25 kr/st.

#3 Zervant

Zervant är lite av en nykomling. De erbjuder ett gratis faktureringsprogram. Dock finns det en gräns i gratisversionen på 5 kunder – om du uppgraderar till deras “Pro” abonnemang behöver du betala 150 kr/mån och då får du obegränsat antal kunder.

Gratis tidrapporteringsprogram

#1 Timeplan

Timeplan har ett fullskaligt personalhanteringssystem som lämpar sig bäst för företag med mellan 10 och 1000 anställda. Det finns en gratisvariant av tidrapporteringen där medarbetarna antingen kan rapportera in sina avvikelser under en öppen löneperiod (övertid, sjukdom, komp, semester, osv) – eller en digital stämpelklocka (GPS är tillval) där medarbetarna är kopplade till sitt schema och tidrapporterar utifrån detta (avvikelser attesteras i Timeplan).

#2 Digitala Företag / Björn Lunden

Du gör allt direkt i appen – fakturering, utläggshantering, körjournal, tidrapportering, mm – och får bokstavligt talat kontoret på fickan. Digitala Företaget kan även köras på webben och du kan växla mellan app och webb. Detta program rekommenderas främst för företag verksamma inom bygg/hantverkar-branscher.

Gratis CRM-program

#1 Hubspot

Få blir nog överraskade när Hubspot rankas på förstaplatsen över gratis CRM-system. Deras produkt är överlägsen alla andra. Visst, det finns begränsningar och funktioner som du inte får (främst marknadsföringsfunktioner). Men systemet är så välutvecklat och användarvänligt att vi inte rekommenderar något annat system än Hubspot. Den enda nackdelen är att det är på engelska, och för den svenska befolkningen som inte kan engelska rekommenderar vi istället Lime Go.