Topp 10 Schemaläggningsprogram 2024

Många företag arbetar med excel-ark för att hantera schemaläggningen, detta är ett ineffektivt arbetssätt som ökar risken för att göra fel. Med ett gediget schemaläggningsprogram ökar effektiviteten då många processer automatiseras samtidigt som du minskar risken för felsteg. Med ett schemaläggningsprogram får du inte bara en bättre överblick och mer kontroll, du ger även din personalstyrka det ultimata verktyget för att hålla koll på deras arbetstider. Ett schemaläggningsprogram erbjuder ofta fler funktioner än bara just det, schema. Ofta kombineras schemaläggningsprogram med tidrapportering, vilket är den ultimata kombon för underlätta och effektivisera det administrativa arbetet. 

Vilket schemaläggningsprogram man ska välja kan vara svårt att veta, det är bra att välja ett program som passar just er bransch och arbetssätt. Innan man bestämmer sig för ett program kan det vara bra att se över vilka behov man har och utifrån det speca vilka funktioner som är viktiga för just er. Då blir det betydligt lättare att exkludera leverantörer som saknar de funktioner ni önskar och man blir då kvar med en kortare lista. Här på programguiden har vi dessutom samlat de topp 10 bästa schemaläggningsprogrammen på marknaden just nu för att göra hela processen med att hitta rätt schemaläggningsprogram ännu lite lättare för dig.

De bästa schemaläggningsprogrammen 2024

Med TimeplanGo Gratis Schemaläggning får du tillgång till en automatiserad bemanningsplanering och schemaläggningsmallar som hjälper dig se till att du alltid har rätt person, på rätt plats, vid rätt tid. Det är dessutom helt gratis!

4.5

100% Gratis Schemaläggning

Med Planday schemaläggning får du en automatiserad schemaläggningsprocess som drastiskt minskar den manuella handpåläggningen.
4.3
Testa gratis i 30 dagar
TooEasy Schemaläggning är ett enkelt, molnbaserat schemaläggningsprogram som hjälper dig att automatiskt fånga upp avvikelser, hantera detaljplanering samt generering av löneunderlag, allt på ett enklare sätt.
3.8
Personalkollen schemaläggning är ett användarvänligt schemaläggningsprogram anpassat för både små och stora företag inom främst hotell- och restaurangbranschen.
3.8
Caspeco schemaläggning är anpassat främst för verksamheter inom hotell- & restaurangbranschen. Det är ett komplett system som inte bara har schemaläggning, utan alla andra delar du kan tänkas behöva, lönehantering, tidrapportering, personalliggare m.m.
3.8
Med Flex applications schemaläggning kan du med ett modernt och kraftfullt verktyg schemalägga dina medarbetare på olika avdelningar samt få en beräkning av ev. kostnader.
3.5
ResursBOKNING schemaläggning är det användarvänliga och lätthanterliga programmet för dig som vill effektivisera och förenkla schemaläggningsprocessen.
3.5
Quinyx Schemaläggning är ett användarvänligt schemaläggningsprogram med många automatiserade funktioner med AI-stöd för optimering av bemanning och tid.
3.3
Timetjek schemaläggning är programmet som har allt du behöver för att förse din verksamhets behov när de kommer till schema och bemanningsplanering.
3.3
Gratis testperiod i 14 dagar
Smartplan Schemaläggning är ett webbaserat schemaläggningsprogram försett med de funktioner du behöver för att på ett smart och effektivt sätt schemalägga hela din personalstyrka.
3.3
Testa gratis i 30 dagar

Ett schemaläggningsprogram är en fundamental byggsten i dagens effektiva företag. Med rätt program kan företag optimera sin arbetskraft, spara tid, och förbättra produktiviteten. Vi ska förklara varför dessa program är så viktiga och hur de kan transformera din verksamhet.

Vad är ett Schemaläggningsprogram?

Ett schemaläggningsprogram är ett digitalt verktyg som hjälper organisationer att schemalägga och hantera personalens arbete. Med sådan programvara kan du enkelt skapa, ändra och övervaka personalens arbetsplaner, vilket minskar risken för fel och förbättrar effektiviteten.

Varför Behöver Ditt Företag ett Schemaläggningsprogram?

Effektivitet

En av de största fördelarna med ett schemaläggningsprogram är dess förmåga att öka effektiviteten. Genom att automatisera processen för schemaläggning kan ditt företag spara tid och pengar, samtidigt som du undviker misstag och förvirring som kan uppstå med manuell schemaläggning.

Tillgänglighet

Schemaläggningsprogram tillåter anställda att se sina scheman när som helst och var som helst. Detta förbättrar kommunikationen mellan ledningen och anställda, och gör det enklare för anställda att planera sin tid och balansera arbete och privatliv.

Rättvisa

Med ett schemaläggningsprogram kan du försäkra att arbetsbelastningen är rättvist fördelad bland ditt team. Detta bidrar till att öka arbetstillfredsställelsen och minimera risken för utbrändhet.

Hur Väljer Du Rätt Schemaläggningsprogram för Ditt Företag?

När du väljer ett schemaläggningsprogram för ditt företag är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer. Dessa kan inkludera programmets funktioner, dess användarvänlighet, kostnaden, och om det erbjuder integration med andra verktyg som ditt företag använder.

Schemaläggningsprogram kan variera kraftigt i kvalitet och funktionalitet, vilket gör det viktigt att förstå skillnaderna mellan ett dåligt och ett utmärkt program.

  1. Användarvänlighet: Ett utmärkt schemaläggningsprogram har ett intuitivt gränssnitt som gör det enkelt att lägga till, ändra eller ta bort skift. Ett dåligt program kan vara svårt att navigera, vilket gör schemaläggningsprocessen trög och krånglig.
  2. Automatiserad Schemaläggningsfunktion: Toppklassiga program erbjuder automatiserad schemaläggning, vilket innebär att programmet automatiskt kan skapa scheman baserat på företagets behov. Ett dåligt program kan sakna denna funktion, vilket kräver manuell inmatning och ökar risken för fel.
  3. Real-tids åtkomst och mobilanvändning: De bästa schemaläggningsprogrammen ger anställda möjlighet att se sina scheman i realtid och på mobila enheter. Ett program som saknar denna funktion kan begränsa åtkomsten till schemaläggningsinformation och skapa kommunikationsproblem.
  4. Varningssystem för konflikter: Ett utmärkt program har inbyggda varningssystem för att flagga potentiella konflikter, som dubbelbokningar eller överlappande skift. Ett dåligt program kan sakna denna funktion, vilket kan leda till förvirring och felaktiga scheman.
  5. Integration med andra system: Toppenprogram kan smidigt integreras med andra affärssystem, som HR- och lönesystem. Ett program som saknar denna förmåga kan leda till ökad arbetsbelastning och effektivitetsproblem.
  6. Anpassningsbarhet: Ett bra program bör vara flexibelt och anpassningsbart till företagets unika behov, oavsett storlek eller bransch. Ett program som inte erbjuder denna flexibilitet kan leda till ineffektivitet och missnöje bland personalen.

Att förstå dessa skillnader kan hjälpa dig att göra ett informerat val när du väljer ett schemaläggningsprogram för ditt företag.

Utöver de tidigare nämnda faktorerna finns det två andra viktiga aspekter att tänka på vid valet av ett schemaläggningsprogram: automatiserade beräkningar enligt kollektivavtalsregler och integrering med tidrapportering eller stämplingsprogram.

Automatiska beräkningar enligt kollektivavtalsregler

Detta är en mycket viktig aspekt av ett effektivt schemaläggningsprogram. Olika branscher och företag har olika kollektivavtal, vilka innefattar specifika regler och villkor för arbetsförhållandena, som arbetstider, övertid, raster och mycket mer.

Ett toppklassigt schemaläggningsprogram bör kunna hantera och automatiskt beräkna dessa aspekter enligt gällande kollektivavtal. Detta kan inkludera beräkning av övertid, obekväm arbetstid, semester, sjukfrånvaro och annat. Detta sparar inte bara tid och ansträngning, utan minskar också risken för felaktiga beräkningar och därmed möjliga tvister med anställda eller fackföreningar.

Användning tillsammans med tidrapportering eller stämplingsprogram

Ett annat viktigt element är hur väl schemaläggningsprogrammet fungerar tillsammans med tidrapportering eller stämplingsprogram. Tidrapportering är viktigt för att hålla koll på när och hur mycket varje anställd arbetar. Ett stämplingsprogram, å andra sidan, låter anställda registrera sin ankomst och avgångstid, vilket hjälper till att säkerställa korrekt tidrapportering och löneberäkning.

Ett effektivt schemaläggningsprogram bör kunna integreras smidigt med dessa system. Detta kan till exempel innebära att schemat automatiskt uppdateras baserat på tidrapporten eller stämplingsprogrammet, vilket ger en mer exakt och effektiv schemaläggningsprocess.

Sammantaget kommer dessa två funktioner – automatiska beräkningar enligt kollektivavtalsregler och integrering med tidrapportering eller stämplingsprogram – kraftigt att förbättra effektiviteten och noggrannheten i ditt schemaläggningssystem.