Topp 10 CMS-system 2024

Marknaden för CMS-system, det vill säga mjukvara och plattformar för att skapa och driva webbplatser, är stor och valmöjligheterna är många. Att göra rätt val från början är viktigt eftersom det kan vara en besvärlig process att flytta innehåll mellan olika plattformar. Vi på Programguiden kan presentera topp 10 bästa CMS som finns att använda just nu. Vi har jämfört och granskat, testat och utvärderat, för att kunna ta fram en lista över de bästa plattformarna.

Kanske är du i behov av ett enkelt, lättanvänt content management system för en privat webbplats eller kanske föreningens hemsida? Kanske har du en beslutsfattande position i ett företag som ska ta fram en ny webbplats eller en hemsida för en kampanj? Oavsett vill vi hjälpa dig att hitta rätt bland de CMS-system som finns där ute.

När vi har jämfört har vi gjort det utifrån flera faktorer. Några exempel är användarvänlighet och möjlighet till anpassning. Vi har också tittat på möjligheten till integration med andra system. Här i vår lista kan du läsa recensioner och omdömen. Vår förhoppning är att du kan få hjälp att hitta rätt.

De bästa cms-systemen 2024
Wordpress är ett publiceringssystem för hemsidor och bloggar med många miljoner användare. Det är gratis att använda och uppdateras löpande för att ge ny funktionalitet och ökad säkerhet.
4.5
Builder.ai är en programvara på nätet med fokus på appar. Med tjänsten kan användare bygga och drifta appar för alla plattformar och enheter samt fylla dem med innehåll och funktioner. Som namnet skvallrar om är AI en stor del av affärsidén.
4.5

10web erbjuder en molnbaserad plattform för användare som vill använda Wordpress tillsammans med AI-funktioner och få hjälp med installation, säkerhet, webbhotell och optimering av olika slag.

4.3
Storyblok erbjuder sina användare en molnbaserad programvara för innehållshantering, publicering, e-handel och marknadsföring på en flexibel plattform med många integrationer.
4.3
Wix är ett CMS med fokus på användarvänlighet som startade 2006. Tanken är att användare utan kunskaper i kodning snabbt och enkelt ska kunna publicera mobilvänliga och attraktiva webbplatser.
4.3
Hubspot CMS är en produkt för webbpublicering och marknadsföring med inbyggda funktioner för testning, smart innehåll och SEO. Det går också att koppla sömlöst till Hubspots CRM-system.
4.3
Squarespace startade redan 2003 som en av de första hemsidebyggarna. Under många år var tjänsten synonym till enkel publicering online. Idag har Squarespace många konkurrenter men är fortfarande ett populärt alternativ.
3.8
Webflow är en tjänst för att bygga webbplatser som har funnits sedan 2013. Den är en av de mest populära hemsidesbyggarna just nu. Webflow låter användare bygga både små och stora webbplatser med mobilvänlig design och bra säkerhet.
3.8
Drupal är ett content management system som är byggt på öppen källkod och som har en struktur med moduler. Det är flexibelt och säkert, vilket är två anledningar till att många professionella utvecklare använder det.
3.5
Joomla är ett paket med mjukvara för publicering på nätet för både privatpersoner, företag och organisationer. Det är komplett med allt som behövs för både små och stora webbplatser. Det bygger på öppen källkod och är gratis att använda.
2.5

Vilket är bästa CMS för dig?

Marknaden för CMS-system växer snabbt och det finns många plattformar och leverantörer. Som svensk privatperson eller företagare kan du välja fritt bland både svenska och utländska leverantörer. En absolut majoritet är dock utländska.

Det finns såklart många saker att tänka på i valet av content management system. Det kan vara en utmaning att hitta rätt och det är viktigt att du jämför noga för att hitta bästa CMS för dig eller din organisation. Först och främst är det viktigt att titta på användarvänlighet och anpassningsbarhet. Ett CMS kan nämligen bestå av allt från en enklare så kallad hemsidesbyggare till en mycket avancerad och anpassningsbar plattform med stöd för mängder av tillägg, moduler och teman.

Det bästa CMS för dig eller din organisation är i grunden det som ger den funktionalitet du behöver. Samtidigt gäller det att du eller din organisation har de tekniska färdigheter som behövs för att kunna bygga och driva webbplatsen. Just den här faktorn är det många som väljer mellan olika system som underskattar.

Så här väljer du CMS-system

När du ska välja en mjukvara kan du med fördel utgå från en lista på behov, eller en behovsbeskrivning om du så vill. Vad är syftet och vad är målet med mjukvaran? Ta gärna hjälp av nedan frågor när du väljer system och plattform.

  • Ska alla i organisationen kunna använda systemet? Endast de med teknisk kompetens?
  • Ska ni skapa webbplatsen på egen hand eller lägga ut uppdraget på en webbyrå?
  • Är det viktigt att mjukvaran är flexibel och anpassningsbar med tillägg, moduler och liknande?
  • Vilken sorts webbplats ska du eller din organisation bygga? En sajt med mycket statiskt innehåll eller en dynamisk webbplats?
  • Skulle det vara smidigt att kunna köpa till tjänster som webbhotell och lagring hos en och samma leverantör?
  • Är det viktigt att kunna koppla systemet med andra system och tjänster?
  • Vilken budget har du eller din organisation för ditt eller ert CMS?

Bra att känna till är att många system för webbplatser och innehåll är gratis att använda. Det betyder att du och din organisation kostnadsfritt kan jämföra olika CMS i processen med att hitta helt rätt lösning. Vi på Programguiden hjälper dig med den här biten genom att tydligt visa vilka verktyg som är gratis att använda.

bästa cms verktygen 2023
Bästa cms-verktygen 2023