Topp 10 bästa telefonväxlar 2024

Att välja telefonväxel för företag, eller molnväxel eller virtuell växel om man så vill, kan vara en utmanande uppgift. I den här guiden får du tips och verktyg som förhoppningsvis kan hjälpa dig hitta rätt. Det finns många alternativ och varje system har naturligtvis sina specifika fördelar och nackdelar. Använd vår guide och våra tips för hur du jämför system och program för att hitta den bästa telefonväxeln för din verksamhet.

Den viktigaste frågan är givetvis hur behovet ser ut för din verksamhet. System och program för molnbaserade telefonväxlar kan vara både mycket enkla och betydligt mer avancerade. I grunden handlar alla system om att förenkla kommunikationen, men hur systemen fungerar är naturligtvis olika.Det finns några saker att tänka på när du ska välja telefonväxel för företag. Vilka funktioner som ska vara med, priset för systemet samt frågor om enkelhet och möjlighet till integration med andra system är viktiga frågor. Se vår guide till val av telefonväxel här på sidan. Du kan också ta del av vår topp 10-lista över vad vi tycker är de bästa telefonväxlarna just nu.

Välj bästa telefonväxeln för ditt företag

Det finns en stor bredd i hur telefonväxlar fungerar. I den ena änden finns mycket enkla produkter som hanterar röstmeddelanden och vidarekoppling. I den andra änden finns system med stor kapacitet för många samtidiga samtal, köhantering, frånvaromeddelanden, möjlighet till chatt med flera funktioner. Vad alla har gemensamt är att de är molnbaserade. Det betyder att de fungerar på flera plattformar och överallt.Det är naturligtvis klokt att du väljer ett system för telefonväxel med en samling funktioner som är optimala för din verksamhet. Med alltför många funktioner riskerar du att betala för mycket. Kanske blir det också svårt och omständligt att använda. Med en alltför enkel lösning får du istället inte full nytta av allt som en virtuell telefonväxel kan göra. 

Hur gör du då för att välja rätt? Vi föreslår att du utgår från nedan fyra punkter. Behov och krav: Är det en mycket enkel lösning för vidarekoppling och köhantering du behöver? Eller är kraven och behoven större än så? Det är en god idé att ta fram en kravspecifikation för att enklare kunna välja bäst telefonväxel. Det är också smart att titta på vad som är absoluta krav och vad som kan vara smarta tillägg och extra funktioner.

Exempel på funktioner i en molnväxel:

Företagsnummer

Synkning med alla enheter (mobil, fast telefon, dator)

Vidarekoppling

Talsvar

Kontorstider / öppettider

Röstbrevlåda

Integration med CRM-system och affärssystem

App i mobilenPris: En enklare lösning för telefonväxel i molnet är ingen större kostnad. Det finns till och med exempel på tjänster som är kostnadsfria. Normalt debiteras en abonnemangsavgift per månad tillsammans med en kostnad per användare per månad. När du jämför och undersöker alternativ är priset självklart en viktig faktor. Skalbarhet: För många tjänster för telefonväxlar är det en enkel sak att både lägga till och ta bort funktioner. Att en växel är skalbar kan vara en viktig faktor att ta med i underlaget till beslut.Integration med andra system: En del system för telefonväxel har funktioner för integration med andra mjukvaror och lösningar. Framför allt handlar det om system för kundtjänst och CRM (customer relationship management). Sådana integrationer kan vara mycket smidiga, särskilt för medelstora och stora företag.

Jämför telefonväxel för företag

Om du vet vad du behöver är det lättare att välja rätt. När du jämför telefonväxel för företag kan du utgå från en kravlista för att sortera och hitta det system som passar din verksamhet bäst.Här på sidan finner du recensioner för molnbaserade växlar. De är omfattande med all den information du behöver för att ta beslut. En investering i en växel är inte av det större slaget, men det är klokt att göra rätt från början. I våra recensioner ser du att det finns flera system med en mycket låg månadskostnad. Vissa har också alternativ som är gratis att använda. Det kan kännas naturligt att välja en sådan lösning. Priset bör dock vara bara en av flera saker att jämföra och undersöka.