Här hittar du de 10 bästa LMS-systemen som finns ute på marknaden idag. Precis som för alla andra programvaror har vi undersökt och jämfört för att kunna ge dig bästa möjliga beslutsunderlag. På den här sidan hittar du en guide till hur du kan välja bästa LMS för dig och läsa recensioner för våra utvalda produkter.
Vad är ett LMS? Förkortningen står för Learning Management System. På ren svenska handlar det om lärplattformar och webbaserade klassrum där lärare och studerande kan mötas på olika sätt. Sådana här program har funnits i många år, men utvecklingen accelererade rejält i samband med pandemin.
Vi har jämfört ett antal olika LMS utifrån ett antal parametrar. Vår lista över topp 10 lärplattformar är resultatet av våra tester och jämförelser. För varje produkt kan du ta del av en recension där du hittar fakta tillsammans med fördelar och nackdelar. Utifrån detta beslutsunderlag tror vi att du kan hitta rätt lösning för dig.
Bästa LMS – vilket ska du välja?
Marknaden för lärplattformar i molnet är mycket bred. I ena änden av spektrat finns mycket enkla system där läraren kan lägga upp material och de studerande kan skicka meddelanden. I den andra änden finns program med sociala funktioner, kalendrar, plattformar för grupparbeten, forum, stöd för individuella uppgifter och mycket mer.
Frågan är vad du behöver i ett LMS? Allt beror egentligen på vad ditt syfte är. Behöver du ett LMS-verktyg som en plattform för kurser och undervisning som du eller ditt företag anordnar och säljer till kunder? Driver du en skola privat och behöver en plattform för distansundervisning eller flexibelt lärande? Letar du efter online-lärplattformar som ditt företag kan använda för internutbildningar?
Innan du börjar titta igenom vår topp 10-lista och jämför lärplattformar gör du klokt i att göra en kravlista. En sådan hjälper dig att sortera bort de plattformar som inte fungerar för dig och riktar större fokus på lämpliga alternativ. När du gör din kravlista kan du utgå från vanliga funktioner i lärplattformar online.
Vanliga funktioner i LMS-system
Ingen lärplattform är den andra lik och en del program har mer nischat fokus. Sådana plattformar som främst är till för korta videokurser till en betalande publik har till exempel mycket litet fokus på administration, schemaläggning och liknande.
Vad är vanliga funktioner i LMS-system? Vilka funktioner ska du sätta upp på din kravlista? Här är ett antal funktioner som ett LMS kan innehålla.
- Innehåll: utrymme för att presentera läromaterial, till exempel i form av video, text, direktsända föreläsningar, inspelade föreläsningar, med mera.
- Boxar/lådor för inlämningsuppgifter: med särskilda boxar kan det bli lättare för läraren att hålla ordning när det är dags för bedömning och rättning.
- Quiz och gamification: möjlighet att skapa quiz samt även olika sätt att uppmärksamma och belöna de studerande.
- Chattfunktion: chatt med direktkontakt till lärare, mellan studerande, inom grupper av studerande, med mera.
- Kontroll av plagiat för uppsatser och hemuppgifter.
- Kalender och schema.
- Forum med frågor och svar.
- Integration med andra program.
- Administration: registrering, anmälan till prov, provresultat och betyg.
- Tillhörande app: till exempel med stöd för integration med exempelvis kalender samt stöd för pushnotiser.
Om kravlistan är mycket specifik kan det vara svårt att hitta helt rätt i utbudet. Lyckligtvis finns ofta möjligheten att göra anpassningar. En del LMS-system bygger till och med på öppen källkod. Du kan också välja ett system som bygger på moduler där du kan addera eller ta bort moduler för att skapa en helhet som uppfyller dina behov.