Topp 10 Bästa Kassasystem för Butiker 2024

Att köpa in ett nytt kassasystem för en butik är ett stort beslut som kommer ha stor påverkan över din möjlighet att se trender i försäljning, hitta nya sätt att öka lönsamheten och snabba på köpprocessen för dina kunder och dina medarbetare. Det är därför viktigt att du gör ett noggrant beslut och inte tar det första bästa systemet som du hittar. Det finns många system och desto fler funktioner och du kommer tjäna mycket på att välja rätt system för din butik.

Här finner du vår lista över de bästa kassasystemen som finns tillgängliga på marknaden i Sverige idag. Vår lista bygger på jämförelser och undersökningar av en stor mängd system för såväl butik som restaurang och frisör. Här är också en guide till hur du kan gå tillväga för att välja det system som passar dig och ditt företag bäst.

Vad är ett kassasystem? Är det samma sak som ett kassaregister? Ett kassasystem omfattar funktioner för köp och kvitto, det vill säga funktionerna i ett kassaregister, men det är oftast betydligt mer omfattande än så. I en butik kan systemet till exempel inkludera lagerstatus. I en restaurang kan systemet ha funktioner för beställningar och bordsbokningar. Det centrala är alltid att systemet uppfyller Skatteverkets krav på kassaregister.

Hur ser behovet ut för ditt företag? Är det ett renodlat register du behöver för att uppfylla lagens krav? Skulle du behöva fler funktioner för din försäljning? Idag, med den teknik som finns i molnet, finns alla möjligheter till större och mer skräddarsydda lösningar.

Vad finns med i ett modernt kassasystem?

Moderna system för hantering av kassa är webbaserade och har funktioner för alla delar i försäljningen. De finns i olika format med allt från enstaka kortläsare med portabla kvittoskrivare till system med skärmar, kassalåda och streckkodsläsare. För en mycket flexibel och portabel lösning kan du också ha ett sådant system på din smartphone.

Det finns några saker som kännetecknar dessa moderna system, nämligen:

 • Integrering med affärssystem, till exempel bokföring
 • Säker lagring i molnet
 • Kassaregister godkända av Skatteverket
 • Grunduppsättning funktioner med valbara tillägg

Det finns idag ett antal leverantörer av moderna kassasystem. På den här sidan presenterar vi en topplista utifrån aspekter som funktion, pris och möjlighet till koppling till andra system.

Kassasystem för butik

Hur fungerar ett kassasystem för en butik? Det centrala här är naturligtvis möjligheten att ta betalt och skriva ut kvitton. Dagens system har dock en mängd andra smarta funktioner som underlättar både för köpare och säljare. Du betalar normalt en engångsavgift för hårdvaran samt transaktionsavgifter för kortbetalningar och fakturor.

Bland funktioner märks exempelvis:

 • Kortbetalning
 • Betalning via Pay-tjänster, Swish med mera
 • Presentkort
 • Lagerhantering
 • Returer
 • Rapporter
 • Analys av försäljning

Vilket system ska du välja?

Den allra viktigaste faktorn i ditt val av system är din verksamhets inriktning. Lite förenklat kan vi säga att många system har en likartad grunduppsättning funktioner med exempelvis betalningar, kvittohantering och lagring i molnet. Därefter skiljer sig systemen åt både när det gäller vilka extra funktioner som finns, hur du betalar för dem och vilka integrationer du kan göra.

Vår rekommendation är att du utgår från din verksamhet och funderar på hur du kan effektivisera vissa delar. Utifrån den analysen får du förmodligen lättare att göra ett bra val när det handlar om bästa kassasystemet för dig.