Topp 10 Bästa Affärssystem 2024

Letar du efter ett affärssystem för ditt företag, ett system som kan underlätta både processer och kommunikation? Skulle du uppskatta en lista över noga utvalda produkter? På den här sidan på Programguiden hittar du precis en sådan. Genom vårt urval och våra recensioner tror vi att du kan hitta rätt.

Hur ser behovet ut för dig och din organisation? Behöver ni ett heltäckande system för dokumentation, struktur och beslutsfattande som kan ta plats i alla delar av verksamheten? Är behovet lite mindre än så? Du kanske klarar dig med en mer avskalad produkt som du och din organisation sedan kan växa med vid behov?

Det finns en del att tänka på vid valet av affärssystem. Vilka delar som ska vara med, hur enkelt det är att använda systemet och även priset är saker som måste lyftas och diskuteras. Här har vi satt ihop en kort guide till hur du kan tänka vid utvärdering och beslut tillsammans med en topp 10-lista över vad vi ser som bästa affärssystem just nu.

Så här väljer du bästa affärssystem för ditt företag

Affärssystem har funnits länge. Idén har alltid varit att samla allt kring administration och styrning på en och samma plats. På så vis behövs bara en programvara istället för många olika. Det kan motverka problem i kommunikation, förenkla processer och effektivisera på många sätt.

Har du och ditt företag behov av ett sammanhållet system där allt kring dokumentation, processer och styrning finns med? Då kan ett affärssystem, eller ett Enterprise Resource Planning-system (ERP) vara ett alternativ. Frågan är då hur du väljer rätt, det vill säga det bästa ERP för dig? I beslutsprocessen kan du med fördel utgå från fyra rubriker.

  • Företagets utmaningar och behov: Vilka behov ska systemet lösa? Finns det processer i organisationen som inte fungerar som de ska? Vilka är de och hur kan ett affärssystem hjälpa? Det är viktigt att tänka igenom hur funktionerna i systemet kan bidra till målen.
  • Bransch och verksamhet: En del affärssystem är av ett standardiserat format anpassat för alla typer av företag. Andra har mer specifika funktioner. Kan en standardmodell vara tillräcklig för ditt företag eller behövs branschspecifika delar (e-handel kan vara ett exempel)?
  • Allt i ett eller moduler: En organisation såsom ett företag har normalt många processer. Ett EPR kan ofta hjälpa till med det mesta, men frågan är om det behövs. Kanske kan till exempel frågor om ekonomi och lön bättre hanteras på ett annat sätt? Kanske behöver du ett affärssystem som bygger på moduler som du kan koppla på vid behov?
  • Pris och utbildning: Prisfrågan är alltid av vikt när det handlar om mjukvara till företag. Det finns i princip kostnadsfria affärssystem, men majoriteten kostar. Det kan handla om engångsköp, kostnad per användare, abonnemang eller kombinationer av dessa. Det är också viktigt att undersöka om support, utbildning, installation och liknande ingår.

Affärssystem – jämförelser för bättre beslut

Det lättaste sättet att få en överblick av affärssystem och ERP-system är att ställa olika program mot varandra med fokus på funktioner och priser. På så sätt framgår likheter och skillnader på ett tydligt sätt.

I våra recensioner listar vi alla viktiga fakta om respektive system. Vi presenterar också affärssystem-jämförelser så att du får ytterligare ett nyttigt beslutsstöd. En investering i ett affärssystem kan vara av det större slaget och det är viktigt att du är noggrann när du jämför och analyserar.

Bra att komma ihåg är att det finns affärssystem som i stort sett är kostnadsfria att ladda ner och börja använda. För många system finns också erbjudanden om prova på-perioder och liknande. Med sådana erbjudanden kan du göra ERP-jämförelser i ett mer skarpt läge.